Welkom op de nummer 1 informatie-site op het gebied van houten keukens en houten aanrechtbladen! Op deze pagina en in het Houten Keukens & Aanrechtbladen E-book vindt u gegarandeerd alle ins en outs van de houten keuken. Zo bent u volledig op de hoogte van de mogelijkheden, en kunt u een miskoop voorkomen. Met andere woorden: zo kunt u weloverwogen en met vertrouwen aan de slag met uw toekomstige houten keuken!
Voor de echte liefhebber gaat er niks boven een houten aanrechtblad. Geen enkel ander materiaal kan de warme en natuurlijke uitstraling van hout namelijk evenaren.
Op deze pagina leest u onder andere:
- de kenmerken van een houten aanrechtblad,
- de voordelen en nadelen van houten keukenbladen,
- en op welke manier u een houten aanrechtblad het beste kunt onderhouden en reinigen,
- en het verschil tussen een keukenblad van echt hout vs. een houtlook aanrechtblad.
Ook interesse in houten keukens, houten keukendeurtjes, en meer? Vraag onder aan deze pagina het Gratis Houten Keukens E-Book aan!
KENMERKEN VAN EEN HOUTEN AANRECHTBLAD
Voor een houten werkblad worden alleen de sterkste houtsoorten gebruikt. Een aanrechtblad krijgt namelijk nogal wat te verduren.
De meest gebruikte houtsoorten zijn beukenhout, eikenhout of mahoniehout. De keuze is afhankelijk van persoonlijke smaak, bijvoorbeeld qua kleur of textuur.
VOORDELEN VAN EEN HOUTEN KEUKENBLAD
- Een houten aanrechtblad heeft de karakteristieke warme en natuurlijke uitstraling van hout.
- Omdat geen enkel stuk hout hetzelfde is, geeft een houten keukenblad een unieke en eigen draai aan elke keuken.
- Bepaalde houtsoorten kunt u bewerken met lak of beits, waardoor u de kleur kunt afstemmen op de rest van uw keuken.
- Ondiepe krasjes en lichte beschadigingen zijn makkelijk weg te schuren. Hierdoor blijft een houten aanrechtblad – mits verder goed onderhouden – jarenlang mooi.
- Er zijn verschillende soorten hout met ieder hun eigen kenmerken qua kleur, textuur, en robuustheid. Hierdoor kunt u een houtsoort kiezen die goed bij u en uw keuken past.
NADELEN VAN EEN HOUTEN KEUKENBLAD
- Temperatuurschommelingen of overmatige luchtvochtigheid kunnen hout doen werken. Hierdoor gaat het aanrechtblad krimpen of uitzetten, waardoor deze de oorspronkelijke vorm verliest.
- Hout is poreus, waardoor het vloeistoffen en dergelijke kan opnemen. Hierdoor is een houten aanrechtblad gevoelig voor vlekken. Ook kan het snel onhygiënisch worden indien voedselresten in het blad trekken.
- Een houten keukenblad krast makkelijk en is niet bestand tegen overmatig vocht of zeer warme temperaturen.
- Vereist regelmatig onderhoud.
HOUTEN AANRECHTBLAD REINIGEN
Voor de hygiëne moet een houten aanrechtblad dagelijks gereinigd worden.
DAGELIJKSE REINIGING
Verwijder eerst al het loszittend vuil met een vochtige doek. Neem het blad daarna af met een sopje van water met een mild reinigingsproduct, zoals bijvoorbeeld een beetje afwasmiddel. Poets na met een vochtige schone doek om eventuele restjes en het resterende schoonmaakmiddel te verwijderen.
Voor een extra grondige reiniging kunt u gebruik maken van een mengsel van appelazijn en amandelolie. Sproei wat op het blad, en neem vervolgens af met een vochtige schone doek.
Droog tenslotte het blad altijd af als u klaar bent met schoonmaken. Vocht dat blijft liggen kan een houten aanrechtblad onherstelbaar beschadigen.
WAT U ALTIJD DIENT TE VERMIJDEN
Gebruik nimmer agressieve chemicaliën of bijtende schoonmaakmiddelen, zoals ovenreinigers, bleek, of chloor. Vermijd ook zure middelen, zoals witte wijn azijn of schuurmiddelen.
Mocht het blad in contact komen met één van bovenstaande producten, spoel het blad dan gelijk af met voldoende water, en dep vervolgens goed droog.
Maak ook geen gebruik van kokend water, daar dit het hout kan laten werken, waardoor het blad onherstelbaar kan vervormen.
HOUTEN AANRECHTBLAD ONDERHOUDEN
Een houten keukenblad goed onderhouden vereist wat algemene zorg en een grondige onderhoudsbeurt.
ALGEMENE TIPS
Een houten aanrechtblad is niet bestand tegen hitte. Gebruik daarom altijd onderzetters, en vermijd kokend water.
Tevens kan hout slecht tegen vocht. Laat vloeistoffen daarom nooit te lang liggen. Kijk ook uit bij het opendoen van de vaatwasser voor deze is afgekoeld; de warme stoom kan op de lange termijn schade veroorzaken en het blad laten kromtrekken.
Probeer tenslotte het ‘klimaat’ van de keuken zo stabiel mogelijk te houden, met een gematigde temperatuur, en met een luchtvochtigheid van rond de 55%.
GRONDIGE ONDERHOUDSBEURT
Om jarenlang mee te gaan dient een houten aanrechtblad regelmatig geïmpregneerd te worden met gespecialiseerde producten. Door het aanrechtblad regelmatig hiermee in te vetten kunnen vocht en vlekken minder makkelijk worden opgenomen, waardoor uw houten aanrechtblad langer mooi blijft. Of deze onderhoudsbeurt jaarlijks of om de paar jaar moet hangt af van het gebruik en de staat van het blad.
U kunt bij de grondige onderhoudsbeurt de volgende stappen volgen:
- Schuur het blad zachtjes met een fijn schuurpapier in de richting van de nerf. Zo werkt u kleine beschadigingen weg en wordt en blad weer mooi egaal glas.
- Verwijder al het stof.
- Zet het houten keukenblad in de olie en laat goed intrekken. Let wel, sommige oliesoorten kunnen de kleur van het blad veranderen. Gebruik daarom altijd de oliesoort waar het blad oorspronkelijk mee behandeld is.
- Herhaal de olie-behandeling indien deze volledig intrekt. Zo raakt het blad verzadigd, waardoor het veel beter bestand wordt voor externe invloeden.
LAKKEN
U kunt er ook voor kiezen om het houten aanrechtblad te lakken in plaats van olie te gebruiken. Laat u hiervoor echter goed adviseren, daar er verschillende soorten lak bestaan die ieder hun eigen kenmerken en werking hebben. Lak verandert daarbij vaak de uitstraling van het blad, daar het een glimmende afwerking geeft.
HOUTLOOK KEUKENBLAD
Naast houten aanrechtbladen bestaan er ook houtlook aanrechtbladen van kunststof.
Vindt u een houten aanrechtblad te veel werk of te prijzig? Dan is een houtlook keukenblad een goed alternatief. Deze hebben een vergelijkbare uitstraling, maar vereisen geen tot weinig onderhoud.
HOUTEN KEUKENS E-BOOK
Wilt u alles weten over hout in de keuken, zoals bijvoorbeeld houten keukens en houten keukendeurtjes? Vraag dan hieronder het Gratis Houten Keukens E-Book aan!
INVOEGEN FORMULIER