HOUTEN KEUKEN SCHOONMAKEN EN ONDERHOUDEN

Welkom op de nummer 1 informatie-site op het gebied van houten keukens en houten keukendeurtjes! Op deze pagina en in het Houten Keukens E-book vindt u gegarandeerd alle ins en outs van de houten keuken. Zo bent u volledig op de hoogte van de mogelijkheden, en kunt u een miskoop voorkomen. Met andere woorden: zo kunt u weloverwogen en met vertrouwen aan de slag met uw toekomstige houten keuken!

houten keuken reinigen en onderhouden

Een houten keuken heeft speciale zorg nodig. Hout is namelijk een natuurproduct, waardoor het wat gevoeliger is dan geproduceerde materialen.

Hout kan bijvoorbeeld niet tegen chemische schoonmaakmiddelen, overmatig vocht of grote temperatuurschommelingen.

Wil u uw houten keuken graag jarenlang spic en span? Volg dan het onderstaande advies bij het schoonmaken en onderhouden van uw houten keuken!

HOUTEN KEUKEN SCHOONMAKEN

Houtfineer (echt hout) en houtlook (kunststof dat lijkt op hout) hebben verschillende reinigings- en onderhoudsvereisten. Kunststof houtlook fronten kunnen namelijk veel meer hebben dan onderdelen met houtfineer.

HOUTLOOK KEUKEN REINIGEN

Een keuken met kunststof houtlook fronten kunt u hetzelfde als een ‘normale’ kunststof keuken behandelen. Een mild sopje van water met een beetje allesreiniger is vaak voldoende. Neem de keuken af met een doek en het sopje en neem vervolgens af met een schone droge doek. Klaar is kees!

Qua onderhoud vereist houtlook weinig tot niks. Zorg er wel goed voor – vooral bij kunststof aanrechtbladen – dat er geen water blijft liggen. Maak vlekken zo snel mogelijk schoon om indrogen te voorkomen.

HOUTFINEER KEUKEN SCHOONMAKEN

Deurtjes met houtfineer worden afgewerkt met een speciale laklaag. Deze dient het hout te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Om deze bescherming te behouden dient de laklaag intact te blijven. Gebruik daarom bij het reinigen van houtfineer altijd milde reinigingsmiddelen en sponsjes die niet schuren.

NEEM VLEKKEN DIRECT AF

Hout is poreus waardoor vloeistoffen, vlekken of etensresten kunnen intrekken. Zelfs de beschermende laklaag kan dit niet altijd voorkomen.

Wees daarom snel bij vlekken. Neem ze gelijk af en laat ze niet indrogen. Vooral met donkere vlekken op een lichte houtsoort is dit belangrijk – zoals bijvoorbeeld een omgestoten glas rode wijn.

Let ook goed op met flessen. Bijvoorbeeld, een druppel rode wijn kan omlaag glijden langs een geopende fles en een kring vormen die niet direct zichtbaar is. Hoe langer deze blijft staan, hoe moeilijker de vlek te verwijderen zal zijn.

Kijk ook uit met hete pannen – deze kunnen ook (brand)kringen achterlaten. Gebruik daarom onderzetters of viltjes waar nodig.

SCHOONMAAKMIDDEL VOOR HOUT

Gebruik voor het schoonmaken van uw houtfineer keuken een mild sopje en een zachte doek die niet pluist. Pluizende doeken kunnen (zoals de omschrijving al verklapt) pluisjes achterlaten in het houtfineer.

Kies een reinigingsmiddel zonder (zwaar) chemische bestanddelen en dat geschikt is voor hout. Ook loont het om het middel eerst te testen op een klein (onzichtbaar) stukje van de keuken.

HOUTEN KEUKEN ONDERHOUDEN

Een houten keuken onderhouden heeft vooral te maken met de omgeving waarin de keuken zich bevindt. Het is voor een houten keuken belangrijk om in een (relatief) stabiele omgeving te staan.

Grote verschillen in luchtvochtigheid en temperatuur kunnen ervoor zorgen dat het hout gaat werken. Dat betekent dat het hout gaat uitzetten, waardoor er kleine scheurtjes in het houtfineer kunnen komen.

Om dat te voorkomen is een stabiele omgeving van belang. Houd de temperatuur van de keuken tussen de 16º en 25º C en zorg ervoor dat de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 55% ligt.

Heeft u onbewerkt hout? Of ook een houten aanrechtblad? Dan kunt u het hout eens in de zoveel tijd impregneren met een speciale olie. Laat u hiervoor adviseren door een expert of volg de instructies van de leverancier op.

HOUTEN KEUKENS E-BOOK

Wilt u alles weten over hout in de keuken, zoals bijvoorbeeld houten keukens en houten keukendeurtjes? Vraag dan hieronder het Gratis Houten Keukens E-Book aan!

INVOEGEN FORMULIER